Karl tycker att det är obehagligt att prata inför andra, vilket gör att han därför undviker att hålla i dragningar på jobbet. Nu har chefen pratat med Karl då han varit mycket intresserad av en ny tjänst, att Karl har många kvaliteter men då han inte har hållit några dragningar kan chefen inte förorda honom till tjänsten. Karls hanteringsförsök för att undvika ångest, att inte ha dragningar, innebär att han inte får den nya tjänsten. För att Karl inte skall gå miste om fler tjänster bestämmer han sig att söka behandling för sin sociala ångest.
Hos terapeuten får Karl identifiera de situationer där han får ångest; prata inför grupp. Vilka tankar, känslor och kroppsliga förnimmelser som dyker upp; jag kommer att göra bort mig, obehag, skam, ångest, svettig, darrig, hjärtklappning. Hur han reagerar för att hantera obehaget: Inte prata inför grupp. Vilka positiva konsekvenser det har: slipper ångest och kroppsliga förnimmelser. Vilka negativa konsekvenser det har: fortsatt svårt att prata inför grupp, går miste om spännande tjänster. Karl kan också få fylla i formulär för att skatta ångest och obehag. Detta görs för att se ifall det sker någon förändring i måendet.
Karl får också identifiera mål med terapin: Att kunna prata inför grupp även om han är nervös. För att nå dit kommer Karl och terapeuten överens om delmål som graderas efter ångestnivå 0-10: Att hålla föredrag för sin terapeut om intresse 5/10. Att säga ”God morgon allihopa!” till alla på morgonmötet på jobbet 7/10, att hålla dragning på jobbet 10/10.